Jak rozmrozić i umyć lodówkę?

Aby dobrze umyć lodówkę, niezależnie od tego czy w domu czy biurze, należy ją najpierw rozmrozić. Jeśli lodówka ma być higieniczna i pracować lata, powinno się już starannie wyczyścić przynajmniej raz w miesiącu. Odmrażanie nie należy to przyjemnych i łatwych czynności. Podpowiadamy jak to zrobić.

Przygotowanie do rozmrażania
Pierwsze co należy zrobić, zanim przystąpimy do rozmrażania i czyszczenia lodówki o odłożenie jej od zasilania. Oczywiście przed tym należy wyjąć i zabezpieczyć wszystkie produkty żywnościowe. Jeżeli chodzi zabezpieczenie, wystarczy owinąć produkty w ręczniki lub dużą ilość gazet, by zachowały niską temperaturę. Jeżeli już to zrobiliśmy, wyjmujemy z lodówki wszystkie półki, szuflady i inne ruchome elementy. Tak przygotowaną lodówkę możemy zostawić do rozmrożenia.
Uwaga! Jeżeli posiadamy lodówkę nowego typu, z systemem „No Frost”, możemy śmiało ominąć rozmrażanie. Te lodówki mają specjalną powłokę, która zabiega zamarzaniu.

Rozmrażanie i mycie wnętrza lodówki
Lodówkę powinniśmy zostawić „samą sobie”. Nie stosujemy żadnych środków przyspieszających odpadanie szronu, tzn. nie podważamy go nożem, bo łatwo można uszkodzić delikatne ścianki, nie wstawiamy garnka z gorącą wodą ani rozgrzanego żelazka do wnętrza lodówki. To był dawniej popularny sposób na przyspieszenie odmrażania, jednak może on uszkodzić naszą chłodziarkę. Lodówka musi rozmrozić się sama, a naszą rola jest jedynie usuwanie z niej opadających kawałków szronu i wylewania wody, gromadzącej się w zbiorniku pod lodówka. Warto również obok lodówki położyć ręczniki, które wchłoną ewentualnie ściekającą wodę.
Jeśli szron i lód całkowicie odpadną, można przystąpić do mycia ścian w środku. Tutaj wystarczy jedynie woda mydłem, a do usunięcia pleśni nada się domieszka octu. Po takim myciu wystarczy wytrzeć powierzchnie suchą ściereczką.
Nie pomińmy agregatu chłodzącego, który znajduje się na tylnej ścianie lodówki. Należy przy tym uważać, by nie uszkodzić cienkich drucików. Najlepiej jest wykonywać tę czynność szczotką do odkurzania.

Mycie półek i szafek
Lodówka powoli się rozmraża. W tym momencie, aby nie tracić cennego czasu. Możemy przystąpić do mycia szafek i półek. Myjemy je ciepłą, mydlaną wodą, spłukujemy i wycieramy do sucha. Do wody warto też dodać octu lub sody oczyszczonej. Drzwi do lodówki nadal zostawiamy otwarte, aby mogła się samoczynnie rozmrozić. Tutaj musimy jedynie zastosować się do jednej ważnej zasady. Nie używajmy chemicznych preparatów, te naturalne – takie jak delikatne mydło i ocet. Chemiczne środki mogą zostać na powierzchni długo, a nie zapominajmy, że w lodówce trzymamy jedzenie.

Po myciu i starannym osuszeniu możemy włożyć wszystkie wyjęte elementy, w tym półki, szuflady i stojaki na jajka oraz napoje. Po rozmrożeniu należy pamiętać, żeby nie uruchamiać lodówki jeszcze wilgotnej, ponieważ grozi to natychmiastowym oszronieniem ścianek i zamrażalnika, a więc koniecznością powtórnego rozmrażania.

Kierując się tymi radami, widok lodu w lodówce nie będzie już dla nas horrorem. Warto też pomyśleć o tym, że rozmrażając sprzęt regularnie, będzie działać sprawnie jeszcze przez wiele długich lat.