Czyszczenie lodówki bez użycia chemicznych środków

Nie da się ukryć – większość z nas zapomina o czyszczeniu lodówki. Jednak wraz ze zbliżającymi się świętami warto zadbać o jej stan zanim napełnimy ją po brzegi. Jest to niezwykle ważne ze względów bezpieczeństwa i higieny. Gruntowne szorowanie pomoże zniwelować ryzyko pojawienia się pleśni oraz wpłynie na ogólne działanie naszego sprzętu. Poza tym nie ma nic gorszego niż niepokojący zapach wydobywający się z lodówki. Aby doprowadzić chłodziarkę do idealnego stanu nie trzeba sięgać po toksyczne i niebezpieczne dla naszego zdrowia środki czystości – równie dobrze sprawdzą się naturalne produkty. Jak krok po kroku wysprzątać lodówkę?

 

Usuń wszystko

Jeśli w lodówce mamy żywność przenieśmy ją do miski z lodem lub, jeśli posiadamy, skorzystajmy z podróżnej chłodziarki. Wyciągnijmy wszystkie półki i szuflady i umieśćmy je na razie np. w wannie. Jeśli są na nich stare, twarde plamy, to zalejmy je ciepłą wodą na kilka minut.

Sprawdź terminy przydatności

Bardzo często zdarza się tak, że w lodówce składujemy rzeczy, które nie nadają się już do spożycia. Przed świętami i tak zapewne obkupimy się we wszystko, co jest nam potrzebne. Wyrzućmy więc produkty, które są już stare lub mają zbliżający się termin przydatności.

Odłącz lodówkę

Nie jest to zawsze konieczne, jednak jeśli chcemy dokładnie wysprzątać każdy zakamarek lodówki, będzie to niezbędne, tym bardziej w przypadku zamrażalnika. Temperatura wewnątrz urządzenia powinna być wyższa niż 0C, ponieważ w innym razie mydliny i woda będą po prostu przymarzać do ścianek. Jeśli nie mamy dostępu do kontaktu to przełączmy lodówkę do najwyższego ustawienia temperatury.

Usuń pleśń

Pleśń najczęściej zbiera się na uszczelkach na drzwiczkach lub przy odpływach. Aby się jej pozbyć należy użyć octu. Sprawdzi się również boraks. Te środki powinny zabić ponad 80% pleśni, więc warto na koniec wszystko przetrzeć olejkiem z drzewa herbacianego, aby podbić efekt.

Czyszczenie ścianek

Gdy pozbyliśmy się już pleśni oraz plam z resztek jedzenia (usuwamy je w podobny sposób jak pleśń) czas zająć się estetyką wnętrza lodówki. Aby nie uszkodzić ścianek wystarczy wymieszać dwie filiżanki ciepłej wody z dwoma łyżkami sody oczyszczonej, soku z cytryny, soli lub octu. To co wybierzemy zależy wyłącznie od naszych zasobów, ponieważ każda z wyżej wymienionych substancji świetnie radzi sobie z bakteriami. Lodówkę w środku czyścimy najpierw od góry, a kończymy na dolnej ściance.

Wytrzyj uszczelki

To w nich tak naprawdę znajduje się wszystko, co najgorsze i przeważnie są prawdziwą „skarbnicą” brudu oraz nieprzyjemnego zapachu. Dokładnie przetrzyjmy je samym octem, a jeśli są w nich trudnodostępne miejsca, to wykorzystajmy patyczki higieniczne. Uszczelki zalane octem pozostawmy na chwilę, a następnie wysuszmy przy użyciu bawełnianej szmatki.

Dokładnie umyj półki

Wszystkie elementy, które można wyciągnąć i przełożyć do wanny przepłuczmy ciepłą wodą, a następnie umyjmy przy pomocy gąbki i octu. Obwicie przelejmy je wodą i pozostawmy do wysuszenia. Aby pięknie lśniły możemy na koniec przetrzeć je zwilżoną sokiem cytryny szmatką. Wewnętrze przytwierdzone części również czyścimy w ten sposób, jednak najpierw warto je odkurzyć (tyczy się to całego wnętrza lodówki). Pamiętajmy o tym, że szuflady zamrażalki powinny być zupełnie suche, zanim włożymy je z powrotem do urządzenia.

Zadbaj o zapach

Do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu octu wykorzystujemy prosty patent – do bawełnianego woreczka wystarczy nasypać trochę kawy i sody oczyszczonej. Taki pakunek powinien w godzinę poradzić sobie z drażniącym aromatem.

Pamiętaj o pojemniku na wodę

W modelach lodówek, których nie trzeba rozmrażać, występuje pojemnik na skraplającą się wodę. Znajduje się on z tyłu urządzenia na samym dole. Stojąca w nim woda może odstręczająco pachnieć, a wężyki ją doprowadzające mogą się zapychać. W takim przypadku należy je wymontować (przeważnie bardzo łatwo „wychodzą”) i przepłukać ciepłą wodą z octem. To samo robimy z pojemnikiem.

Koniec!

Na koniec wystarczy przetrzeć lodówkę z zewnątrz delikatną gąbką oraz ustawić półki i szuflady na miejsce. Zanim ponownie umieścimy w niej jedzenie poczekajmy 30 min. aż temperatura w środku osiągnie optymalny poziom.